Pous de glaç - Indústries rurals

  Pou de glaç del camí de l'Estepar. Vacarisses.







 

   POUS DE GLAÇ 

   A bona part de l’hemisferi nord del planeta, entre mitjan segle XIV i principis del XIX, tingué lloc l’anomenada Petita Edat de Gel. Va ser causada, principalment, per grans erupcions volcàniques que enterboliren l’atmosfera. Els hiverns esdevingueren extremadament freds, fins a tal punt, que el mar del Nord es va glaçar i les geleres dels Alps avançaren amenaçant algunes poblacions.

   Al nostre país, tal abundància de neu i de gel hivernal va ser la causa que entre els segles XVI i XVIII es construïssin els coneguts pous de glaç, on s’emmagatzemaven blocs de neu premsada o de gel, que a l’estiu eren comercialitzats per refrescar begudes i altres usos relacionats amb la societat benestant. Era un negoci lucratiu, i molts propietaris, inclosa l’església, s’hi dedicaren de valent. Per això, tant en muntanyes com en masies i pobles,  arreu de Catalunya es conserven moltes d’aquestes singulars construccions de pedra.

    A l’àrea de la serra de l’Obac en tenim quatre.

 

Pou de glaç del camí de l'Estepar. Vacarisses.

Pou de glaç de la Mata. Mura.

Pou de glaç del camí de la Portella. Vacarisses.

Pou de glaç del Guitard. Terrassa.


INDÚSTRIES RURALS 

Barraca de carbones. Mura.

Bosquerols tradicionals. Sant Llorenç Savall

Forn d'obra de Cant Torres. Matadepera.

Forn d'obra de la Casa Nova de Sant Jaume. El Pont de Vilomara.

Forn d'obra de la Quebec. Mura.

Forn d'obra de Pregona. Sant Llorenç Savall.

Forn d'obra de Trullàs. Talamanca.

Forn d'obra del Guitard. Terrassa. 

Forn de calç de Can Bofí. Matadepera. 

Forn de calç de la font de les Cantarelles. Matadepera.

Forn de calç del Cargol. Matadepera. 

Forn de calç del Daví. Sant Llorenç Savall.

Forn de pega de la Vila. Talamanca. 

Forn de pega de l'Espluga. Mura.

Forn de pega de Puigdoure. Mura. 

Forn de pega del Dalmau. Matadepera.

Forn de pega del Marquet. Sant Llorenç Savall.

Tines de la Casa Nova de Sant Jaume. El Pont de Vilomara.



Per més detalls vegeu: