Masies

    Masia de Santlleïr. Mura.

MASIES I CASES

Les masies són els edificis rurals i històrics més freqüents del paisatge de Catalunya. Les primeres es van construir a l’alta edat mitjana (segles IX-XI) i van ser estructurades de forma semblant a les viles romanes. Les incursions dels àrabs al llarg del segle X van condicionar el seu emplaçament i la vida dels seus habitants; per això, alguns aprofitaven les esplugues i roquetars arrecerats per establir-se. A poc a poc, aquests nuclis pagesos facilitaren l’organització del país amb la formació de parròquies i sagreres al voltant d’esglésies, monestirs i castells.

   Els masos sovint eren reductes aïllats, autosuficients i proclius a l’autodefensa, especialment en èpoques de bandolerisme (s. XVI-XVII). Els que estaven situats en llocs de muntanya portaven una existència especialment austera i solitària. Calia esforçar-se molt per bastir marges per fer quintanes de conreu i protegir de l’erosió els camps dels costers, treballar la terra i aconseguir un proveïment d’aigua suficient per poder menar una ramaderia suficient. Amb els anys, aquell estil de vida forjà un caràcter força comú entre la gent que passava la vida als masos. Podríem dir que, d’una manera o altra, bona part dels catalans tenim assimilats, de forma inconscient, certs valors i característiques dels pobladors de les antigues masies, que és on es troben les arrels més fondes del nostre caràcter com a poble.

   Ja des de la seva fundació, els masos van estar sotmesos a l’autoritat dels senyors feudals, els quals exercien drets abusius i humiliants sobre la pagesia. Per aquest motiu, durant la segona meitat del segle XV, tingué lloc la Guerra dels Remences, en la qual, els pagesos, organitzats en sindicats, prengueren les armes i aconseguiren que fossin abolits els odiats Mals Usos. Aquesta va ser una de les primeres revoltes socials que tingueren lloc a Europa, i va significar un punt d’inflexió a partir del qual els drets i l’economia dels pagesos catalans milloraren sensiblement. Per a molts masos del país, els segles XVII, XVIII i XIX va ser un període d’expansió i de puixança, especialment, els que es dedicaven al conreu de la vinya. Això va propiciar que a partir del segle XIX alguns propietaris deixessin els masos en mans de masovers i anessin a viure a ciutat, on la vida era més còmoda i segura.

   Des de l’alta edat mitjana fins a l’actualitat han passat més de mil anys, i al llarg aquest llarg període, la funció dels masos s’ha anat adaptant a les circumstàncies de cada època. Actualment, pel que fa a l’àrea de Sant Llorenç del Munt, molts masos estan abandonats i en estat ruïnós des de fa molts anys; altres, han estat dedicats a l’especulació urbanística, amb efectes catastròfics sobre el medi natural i el paisatge; molts altres han estat reformats per ser convertits en residències particulars o per a turisme rural; uns pocs han estat comprats per l‘Administració, salvant-se, momentàniament, de la ruïna total; de fet, són comptats els que encara mantenen alguna l’activitat tradicional.

    En general, pel que fa als masos de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, la meva experiència dels darrers trenta anys és molt negativa i poc optimista. S’han abandonat diverses masoveries (Dalmau, Daví, l’Illa, etc) i diversos masos de renom ha començat a enrunar-se (Mata-rodona, la Vall, el Marquet, etc.).


Agell, Molí de l' Agramunt, Masia d' Armengol, Masia de l' Barata, Masia de la
Barceló, Can Boades, Masia de les Bofí, Can Bord, Ruïnes de Cal
Borrell, Ruïnes del mas Brossa, Can Busqueta, Masia de la Cadafalc, Masia de
Calsina, Ruïnes del mas de la Campaner, Cal Carner de les Arenes. Restes del mas Casa Nova de Sant Jaume
Casa Nova de l'Obac Casajoana, Masia de Casalot de Can Torres Casalot del Sabater
Cases, Ruïnes del mas de les Casassaies, Ruïnes del mas de Coma d'en Vila  (Antic mas de la Pola) Comadran, Masia de
Cornadelles, Ruïnes del mas Dalmau, Mas Dalmau, Picaportes del mas Dalmau, Rellotges de sol del masl
Daví, Masia del Elies, Mas de les Espluga, Ruïnes del mas Farell, Masia del
Ferreres, Masia de les Ferrers de Baix, Can Flequer, Masia del Galí, masia El
Garrigosa, Can Genescà, Mas Gibert de Baix, Mas Gibert de Dalt, Mas
Guitard, Can  Girbau, Mas Grauetes, Masia de les Hostalets del Daví
Illa, Masia de l'  llla, Masia de L'. Pintures decoratives Marquet de les Roques, Masia del Mata, Mas de la
Mata-rodona, Mas de Muntada, Mas de la Mussarra, Mas de  Obac Vell, Mas de l' 
Òbits, Mas dels Oliva, Ca l' Oliveres, Masia de les Otzet, Masia de l'
Padre, Cal  Palomeres, Ruïnes de Pastora, Casa de la Pèlecs, Masia de Can
Pobla, Can Pola, Mas de la. (Ara Coma d'en Vila) Pont, Mas o Hostal del Pregona, Masia de
Puig de la Balma, Mas Puigdoure, Masia de Putget, Masia del Quebeca, Corrals de la
Racó, Ruïnes de la masia del Refardes, Masia de les Reixac, Ruines del mas Robert, Masia de Can
Roca, Masia de la Romeu, Masia del Roure, Masia de Can Rouriga, Ruïnes del mas de la
Sabater Vell, Masia del Sala de la Font, Ruïnes del mas Sallent, Can Salallassera, Masia de
Sant Jaume de Vallhonesta Santlleïr, Masia de Serracanta, Ruïnes del mas Solà del Racó, Masia de Can
Solanes, Masia de les Soler, Masia del Torre de l'Àngel, La Torre Salvans, La
Torre Salvans, La. Bunker. Torrella de Baix, Can Torres, Masia de Can Vall, Masia de la 
Vila, Masia de la. Mura.  Vila, Masia de la. Talamanca. Vilaterçana, Masia de