Sant Llorenç del Munt. Publicacions


Una opinió sobre els llibres publicats...  El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt
i la Serra de l'Obac
Història i arqueologia vistes per un  excursionista. 1983.
Edició commemorativa dels 75 anys d'excursionisme a Sabadell (1908-1983)

 Aquest llibre, dedicat a tots aquells que d'una manera o altra lluiten i treballen per la conservació dels espais naturals, és  fonamentalment un intent de divulgació de la vasta riquesa històrico-arqueològica del massís de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac, però, al mateix temps, vol ésser una denúncia contra els abusos de tota mena que s'han comès i s'estan cometent a la muntanya. Hem d'ésser conscients que el massís de Sant Llorenç és l'últim reducte natural  del Vallès Occidental que té possibilitats de salvar-se, malgrat les pèrdues irreparables que ja ha sofert, i que els vallesans d'avui tenim el deure de conservar-lo íntegre per a les generacions futures.
   Aquest estudi, fet en solitari, es va portar a terme entre els anys 1979 i 1982.


Premsa:L'establiment humà parc natural 
de Sant Llorenç del Munt i l'Obac 

Diputació de Barcelona 
Servei de Parcs Naturals, 1984.


El monestir de Sant Llorenç del Munt            i les seves possessions 
Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Subsidia Monastica, 17. 1987.

   Estudi d’un vell document que varen comprar els Monjos de Montserrat en una llibreria de vell l’any 1917, l’Spéculo de Sant Llorenç del Munt, manuscrit fet per dos monjos varen recopilar la documentació del monestir el segle XVII.
   El llibre es compon de les següents parts:
- Introducció sobre el paisatge, les comunicacions i una breu ressenya  històrica del monestir
- Origen i contingut de l’Spéculo i un inventari dels documents del manuscrit ordenat per temes i parròquies.
- Una transcripció dels extractes referents als pobles de Mura, Matadepera, Castellar i Sant Llorenç Savall.
- Taula de noms i glossari.
   Aquesta publicació és una font d’estudi més sobre els orígens, vida i influència del monestir de Sant Llorenç del Munt.Premsa:
Cròniques bandoleres de Sant Llorenç del Munt - El camí ral de Barcelona a Manresa 
Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Col·lecció Cavall Bernat 15,  1988.

   Hi ha àrees geogràfiques concretes, com ara massissos muntanyosos, zones de grans boscos, paratges desèrtics o pantanosos, etc. que pel  seu propi  ambient natural se’ns presenten com a llocs que havien estat freqüentats per personatges marginats o mítics d’altres èpoques com ara santons, bruixes, eremites, bandolers, etc. És el cas del laberíntic massís de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac.
   En aquest llibre es recullen diversos casos de bandolerisme que van tenir lloc entre els segles XVI-XVII. Els estímuls per fer l'estudi han estat molts, però el més notable ha estat recuperar un seguit d'aventures, tragèdies i peripècies per a tots els qui estimem aquestes muntanyes. S’inclou un itinerari detallat del camí ral de Barcelona a Manresa.Vall d'Horta - Sant Llorenç Savall


Editorial Ègara. Terrassa    
2a. edició, setembre 1991.


   Després de trescar pels corriols i canals de Sant Llorenç del Munt, escoltant la gent dels masos i cercant les escletxes que ens revelen el passat històric i la tradició del lloc, hom s’adona que l’anecdotari d’aquesta muntanya no es limita al recull clàssic conegut de fa anys i panys. Observant i escoltant amb atenció, sovint trobareu la paradoxa, el misteri o el fet insòlit, car en l’indret més insospitat o la conversa més banal batega l’embrió d’una nova rondalla.


Premsa:
Diari de Terrassa, 12 d'abril 1990Els castells del rodal del Montcau
Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
Col·lecció Cavall Bernat 21, 1992.


 En aquest llibre, s'ofereix un itinerari que permet de visitar les ruïnes de  tres castells medievals, el de Rocamur, el de Pera i el de Mura, els quals enriqueixen excepcionalment el patrimoni artístic i arqueològic d'un dels paratges més majestuosos i atractius del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac, el rodal de la muntanya del Montcau i dels termes de les viles que hi conflueixen, Sant Llorenç Savall i Mura. Fora de l'itinerari, també són comentades les no menys interessants ruïnes del castell de la Torre de Lacera o Torrota de la Roca. Una magnífica il·lustració fotogràfica permet d'entendre millor les explicacions d'Antoni Ferrando i convida a emprendre personalment la visita als indrets ressenyats.


Premsa:
Diari de Sabadell, 4 de juliol 1992 
Recorregut per les tombes medievals de Sant Llorenç del Munt i els seus encontorns
Monografies vallesanes, 18. Editorial Ègara, 1992.


  Un dels episodis històrics més singulars de l'àrea ha estat l'Alta Edat Mitjana, en la qual la demografia del massís experimentà un notable increment a causa de la invasió àrab de principis del segle VIIIè car molta gent de les viles i ciutats es refugià a la muntanya tot fugint dels sarraïns.
   A banda dels elements més coneguts, hom pot trobar altres vestigis d'origen alto-medieval, com és el cas de diverses necròpolis rurals que, a causa de la seva senzillesa, sovint han estat menystingudes. Amb tot, la seva presència, sovint en paratges feréstecs i insòlits, suggereix molt sobre la lluita per la supervivència d'aquells pagesos, monjos i guerrers medievals, i de com portaren a terme la reconstrucció del país.
Premsa:
Diari de Sabadell, 31 d'octubre 1992 
El mas Puig de la Balma (Mura-Bages) 
Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac
Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Cavall Bernat 23, 1993.

   La visita al mas Puig de la Balma i els seus encontorns pot comportar un autèntic viatge al passat. Els murs de la balma i els corriols de la muntanya destil·len una infinitat d'històries que han tingut per escenari aquests majestuosos i solitaris paratges de la serra de l'Obac.
   En aquesta monografia l'autor, ens aproximarà al medi natural, l'entorn geogràfic, la història, la toponímia i la mateixa estructura física d'aquest singular i antic edifici que és el mas Puig de la Balma, una de les joies arquitectòniques i paisatgístiques més preuades del Parc. També s'hi troben un seguit d'anècdotes, barreja de violència i de vida quotidiana, de bandolers i de fets insòlits en els quals intervingueren membres d'aquesta antiquíssima família que viu a redós de la balma des del segle XII. 
Premsa: 
Itineraris pel massís de Sant          Llorenç del Munt i La Vall del Riu Ripoll
Publicacions de l'Abadia de Montserrat
Biblioteca Abat Oliva 13, 1997.
   
   


   Una aproximació al medi natural i humà de la conca del riu Ripoll (Vallès Occidental), un dels paratges més bells i impressionants del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. 
   Els boscos i la fauna que els habita, els arbres monumentals, els castells, les ermites, el monestir de Sant Llorenç del Munt, les masies, la història, les rondalles, els darrers pagesos, etc, hi són tractats per tal de fer un retrat de l'estat de la zona en els darrers anys del segle XX.
Les sendes dels Bandolers
(Sant Llorenç del Munt - Serra de l'Obac)
Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Cavall Bernat 40, 2002.

 Una apassionant recerca d'actes de bandolerisme que han tingut per escenari l'àrea del massís de Sant Llorenç del-Munt i la Serra de l'Obac durant els segles XVI i XVI.
  L'autor hi fa una especial descoberta: la importància d'un dels camins més antics que travessen la serralada: la llegendària ruta de Barcelona a Manresa, altrament coneguda pel nom de camí ral del coll de Daví, un dels paratges més castigats pel bandolerisme de tot el Principat. Va ser durant l'Antic Règim que el fenomen del bandolerisme es va manifestar amb molta virulència a gran part del Principat i va condicionar fortament la vida quotidiana de la societat de l'època.
 S'hi afegeix en aquesta edició 6 itineraris ben detallats acompanyats del mapa de la ruta corresponent així com comentaris sobre el mateix camí, masies, o elements que ens anirem trobant durant el recorregut.

Articles publicats sobre Sant Llorenç del Munt - Serra de l'Obac i rodalies. 1982-1991. pdf


Publicació de la Coordinadora per a la salvaguarda del massís de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac.
El Pot, Cooperativa. Sabadell. DL: B-29.098-1982.

Butlletí 65. Unió Excursionista de Sabadell. 

1983. ELS MASOS MEDIEVALS DE L’ESPLUGA I LA ROURIGA (Mura)
Premi Pau Vila 1983 del Centre Excursionista de Catalunya
Butlletí 66. Unió Excursionista de Sabadell.

1983. NOVES DADES SOBRE L’ERMITA DE STA. AGNÈS
Butlletí 67. Unió Excursionista de Sabadell.

Butlletí 68-69. Unió Excursionista de Sabadell. 

1984. LES RUÏNES DE LA CARENA DE LES MORAGUES (Mura)
Butlletí 70-71. Unió Excursionista de Sabadell.  

Butlletí 74. Unió Excursionista de Sabadell.

1985. SANT LLORENÇ DEL MUNT I SERRA DE L'OBAC: ENTORN NATURAL
I CONREUS A L'EDAT MITJANA (segles X-XV)
El medi natural. Primer col.loqui de naturalistes vallesans. CEEM.

Butlletí 78. Unió Excursionista de Sabadell.

Vall de Mur-Sant Llorenç Savall. 
Butlletí 82. Unió Excursionista de Sabadell.  

1988. LA SIVELLA DE GRANERA
Butlletí 83. Unió Excursionista de Sabadell.

1989. EL BANDOLERISME AL MASSÍS DE SANT LLORENÇ DEL MUNT
1ª Trobada d'estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Diputació de Barcelona. Servei de Parcs Naturals. DL: B-16351-1989. 

CONTRADES nº9, full informatiu del Servei de Parcs Naturals. Diputació de Barcelona. DL: B-19.055-1990.

Butlletí 92. Unió Excursionista de Sabadell.